22 Ağustos 2011 Pazartesi

Sa + la + ta= Salata

Evet Salata! Birçok dilde benzer kelime kullanılır. Ama püf noktası nedir? Prag'ta salata kültürü neden gelişmemiştir? Tarihçeden önce kısaca resimdeki şahane  kıvırcık salatasının tarifine geçelim.

Malzemeler:

Bolca kıvırcık :)
1 adet domates
1 adet salatalık
1 dal yeşil soğan
1 adet yeşil biber
Yarım limon, sıvıyağ. tuz


Yapılışı: Kıvırcıklar iyice yıkanıp süzüldükten sonra ince ince kıyılır. İçine ufak ufak doğranmış, domates,salatalık, yeşilsoğan, yeşilbiber eklenir. Son olarak yarım limon, iki üç yemek kaşığı sıvı yağ ve tuz çırpılıp sos olarak eklenir ve EZİLMEDEN karıştırılır. 5 dakika dinlendirilip, üzerine isteğe bağlı zeytin eklenip servis edilir.

Olay bundan ibaret. Bu salata aslında kaşık salatası olarak da geçer ve bana göre salataların kıralıdır. Teknik, özellikle de sos kısmı bir çok salata türüne uygulanabilir. Turp, havuç, patates, semizotu, ıspanak salatası vs.

Bu yazıyı Prag'ta yediğim ve yine hüsranla sonuçlanan öğlen salatası üzerine yazmaya karar verdim :) Komik midir trajik midir, siz karar verin ama sanırım burada Salata kursu açmak da iyi bir fikir olabilir.

Kursa ilk dersi şöyle başlatırdım:

A- Kıvırcık
     i: Kıvırcık nedir?
     ii: Nasıl yıkanır ya da yıkanmalı mıdır? Yerken ağzımızda kıvırcıkla beraber çatırdayan şeyler deniz tuzumudur (lokantada şefin bugün iddia ettiği gibi )yoksa yıkanmamış olan kummudur?

B- Patates şeysi (salata demek istemiyorum)

   i- Haşlanmış patates, sebze, jambon ve majonez karışımı nedir? Salata ve vejeterjan menülerine dahil etmek gerekir mi?
   ii-  Güzel bir somon balığı salata bahanesi ile ezilerek nasıl mahfedilmemelidir? Somonun başka nasıl yenir?

Bu başlıkta ki konular uzarrrrr da uzar :)

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder