21 Ocak 2012 Cumartesi

Yoğurt tarifi

Malzemeler:
-3 litre günlük taze süt -cam şişedekilerden yani UHT karton kutuda olmayanlardan-
-1 paket prebiotik aktif yoğurt -aktivia olabilir-
-Yoğurdun resimdeki gibi kaymaklı olması için ekstra krema -isteğe bağlı-
-Ilık ve  etrafında kimsenin 6 saat dolanamayacağı sessiz, sakin bir mutfak
-Üzerini kapamak için birkaç kalın temiz mutfak havlusu

Yapılışı:

Sütü 180 dereceye kadar -yaklaşık 20 dk- kepçe ile savura savura, karıştırarak kaynatın (Kaymaklı isteyenler kremayı da ilave edip öyle kaynatsın. ). Daha sonra başka temiz bir tencereye ya da kapaklı bir bor cama sütü alıp yaklasık 2 saat soğumaya bırakıyoruz. Sütün sıcaklığı 45 derece yani küçük parmağınızın 7 saniye kadar dayanabilieceği şekilde bir ısı ki... parmaktan parmağa değişebilir bu sıcaklık hissi. Siz en iyisi benim gibi mutfak termometresi  edinin :)

Süt yeterince ılıdıktan sonra yoğurt mayasını sütle çırpıp, süte kenarından, kaymağını kırmadan ekliyoruz. Uzun bir kaşık kullanmalısınız. Kaymağını kırmadan alttan alttan karıştırmalısınız mayayı.

Son olarak sütün kapağını kapatıp, havlularla sarın ve 6 saat kadar ılık ortamda bekletin.

Yoğurdu en ideal gece 12 de mayalayın ki sabah 6-7 gibi dolaba kaldırabilesiniz. Çok uzun durursa sulanır ya da ekşir. Benden söylemesi :)

Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder