25 Ağustos 2011 Perşembe

Ispanaklı pide

Hamur Malzemeleri:

500 gr un
yarım paket yaş maya (yalnızca toz şeker eklenip köpürene eriyene kadar bekletilecek)
Sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz

İç malzeme:

İyice yıkanmış yarım kilo doğranmış ıspanak
1 baş kuru soğan, ince doğranacak
2 yumurta,
Sıvı yağ,tuz, pul biber


Üzeri için:

Yoğurt, çörek otu

Yapılışı:

Hamur malzemeleri ile oldukça yumuşak, ekmek hamurundan biraz sertçe bir hamur yapılır. Bir gece dolapta bekletilirse daha iyi oluyor (biliyorum çünkü, akşam yapmaya kalkışıp, tembelliğimden yarına bıraktım ve hamurun daha elastik olduğunu gördüm. Hem kahvaltıya da yetişti.7 de kalkın 8'e a kadar sofraya gelir)

Hamur mayalandıktan sonra bir kez yoğurun ve iki  eşit parçaya bölün.Parçaları büyükçe açın, yufka oldukça kalın olacak 3 mm kadar. İçine ıspanaklı harç konup pide şekli verin. Kocaman bir pide yapın, tepsi kadar :) Üzerine yoğurdu olduğu gibi sürün ve susamını ekleyin.

30 dakika çok iyi ısınmıs 185 derece turbo fırında pişirin. İki tane kocaman pideniz olacak. Kişi başı çeyrek olarak servis edin :)

Not: Tembel olmayanlar ufak ufak yapsın pideleri :) Aslında 8 tane çıkarılabilir eşit büyüklükte bu malzemeden.

Afiyet olsun.

23 Ağustos 2011 Salı

Kavurma

Malzemeler:

1 buçuk kilo kadar dana kaburgasından alınmış az yağlı (300 gr maksimum yağ) kemiksiz et. (Yalnız kemikleri de kullanacağız daha sonra içinden geri çıkarmak üzere, bir kaç tane olsa yeter) Tuz, karabiber. Pişirmek için düdüklü tencere.

Yapılışı:

Etler kuş başı doğranır.Bir yemek kaşığı tuz, az karabiber ve yarım çaybardağı su eklenip düdüklü tencerede 25 dakika kadar kemiklerle beraber pişirilir. Tencere emniyet kurallarına göre dikkatli bir şekilde açılır. Etler pişmişse kemikler çıkartılır ve suyu çekilene kadar kavurmaya devam edilir. Cam kavanozlara ılıyınca alıp kaldırabilirsiniz.
Afiyet olsun!

Kolay turşu

Sevgili takipçilerim,

Bir önceki "hızlı turşu" tarifimi hatırladığınızı umuyorum. Linki şurada olacak:
http://selmasrecipes.blogspot.com/2011/02/hzl-tursu.html

Bu da ona benzer fakat yağsız bir tür.

Malzemeler:
Lahana, sivri biber, salatalık, havuç, sarımsak, kereviz sapı, deniz tuzu, sirke, pul biber ve 1 ca kaşığı kadar şeker, 1 çay bardağı kalın tuz.


Yapılışı:
Sebzeleri yıkayıp resimdeki gibi kavanoza basın. En üste sarımsak ve kereviz yaprakları gelsin. Bu kavanozun üçte ikisini tuzlu kaynar su, kalanını sirke ile doldurun. Ağzını kapatıp çalkalayın ve soğumaya bırakın. Sonra buzdolabında bir gün dinlendirin. Ertesi güne tam olarak hazır olacaktır.

NOT: Kavannozu önceden sıcak su ile yıkarsanız, kaynar su ile çatlamasını önlemiş olursunuz.

Hamur kızartması

Malzemeler:

Yarım kilo un
Yarım paket kabartma tozu
1 yumurta
Bir tutam tuz
Kızartma yağı

Yapılışı:

Un, kabartma tozu, yumurta, ve ılık su ile sertçe bir hamur yapın ve içine yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyip yoğurmaya devam edin. 10 dakika dinlendirip yarım cm kalınlıgında acın. Kare yada baklava dilim şeklinde kesip bol yağda kızartın.

Afiyet olsun!


22 Ağustos 2011 Pazartesi

Sa + la + ta= Salata

Evet Salata! Birçok dilde benzer kelime kullanılır. Ama püf noktası nedir? Prag'ta salata kültürü neden gelişmemiştir? Tarihçeden önce kısaca resimdeki şahane  kıvırcık salatasının tarifine geçelim.

Malzemeler:

Bolca kıvırcık :)
1 adet domates
1 adet salatalık
1 dal yeşil soğan
1 adet yeşil biber
Yarım limon, sıvıyağ. tuz


Yapılışı: Kıvırcıklar iyice yıkanıp süzüldükten sonra ince ince kıyılır. İçine ufak ufak doğranmış, domates,salatalık, yeşilsoğan, yeşilbiber eklenir. Son olarak yarım limon, iki üç yemek kaşığı sıvı yağ ve tuz çırpılıp sos olarak eklenir ve EZİLMEDEN karıştırılır. 5 dakika dinlendirilip, üzerine isteğe bağlı zeytin eklenip servis edilir.

Olay bundan ibaret. Bu salata aslında kaşık salatası olarak da geçer ve bana göre salataların kıralıdır. Teknik, özellikle de sos kısmı bir çok salata türüne uygulanabilir. Turp, havuç, patates, semizotu, ıspanak salatası vs.

Bu yazıyı Prag'ta yediğim ve yine hüsranla sonuçlanan öğlen salatası üzerine yazmaya karar verdim :) Komik midir trajik midir, siz karar verin ama sanırım burada Salata kursu açmak da iyi bir fikir olabilir.

Kursa ilk dersi şöyle başlatırdım:

A- Kıvırcık
     i: Kıvırcık nedir?
     ii: Nasıl yıkanır ya da yıkanmalı mıdır? Yerken ağzımızda kıvırcıkla beraber çatırdayan şeyler deniz tuzumudur (lokantada şefin bugün iddia ettiği gibi )yoksa yıkanmamış olan kummudur?

B- Patates şeysi (salata demek istemiyorum)

   i- Haşlanmış patates, sebze, jambon ve majonez karışımı nedir? Salata ve vejeterjan menülerine dahil etmek gerekir mi?
   ii-  Güzel bir somon balığı salata bahanesi ile ezilerek nasıl mahfedilmemelidir? Somonun başka nasıl yenir?

Bu başlıkta ki konular uzarrrrr da uzar :)

Afiyet olsun.